Kontakt: info@sertbian-chefs.rs

LAVAŠ HLEB ZA PORODICU NA OKUPU

Kada čujem reč "Lavaš - Juha hleb", odmah mi navru sećanja na dane detinjstva... Prisećam se kako je moja majka, zajedno sa mojom ujnom, bakom i komšinicom mesila testo. Ostavljala ga je da naraste i sazri, a zatim ga delila na male valjke, poznatije kao "kjunde". Jedna ili čak dve od prisutnih domaćica, pripremale su Tandir ili Saj, konkavnu - kružnu metalnu posudu, koju su sa donje strane premazivale "Širom", mešavinom pepela, đubriva i gline...

Za to vreme, mi, deca spremali smo drva od kojih ćemo napraviti vatru ispod Tandira ili Saja. I tada je mogao da počne obred u kom domaćica razvlači testo drvenom oklagijom, omotanom tankim slojem papira, iz koje je na krajevima virio tanak sloj olova...
Pre svega, bilo je potrebno vodom nakvasiti gornji deo Lavaš hleba, kako bi bilo moguće zalepiti ga za vrele zidove Tandira.
I stigosmo do trenutka kada je prvi Lavaš hleb pečen... Dok je još uvek vreo, mi - deca, rasparčavali smo ga i valjali u brašno i premazivali "dojmazdom"... Ukus toga bio je toliko savršen da se ne može rečima opisati. Neki gurmani drobili su u "dojmazd" običan sir ili švabski sir iz ovčijih koža, ali ja sam ih smatrao perverznjacima, jer je ovaj hleb sam po sebi bio toliko ukusan da mu nije bilo potrebno išta dodavati.
Ovo "porodično" pripremanje hleba bilo je dvostruko korisno, jer su deca bila mirna i poslušna, a istovremeno su bila i od koristi domaćicama.

LAVAŠ – NA VENČANJIMA, PUTOVANJIMA I SVAKOJ PRILICI

Vruć LAVAŠ sa sirom iz mešine, kajmakom i bakinskim pradajzom je jedinstveni ukus koji bi svakako trebalo probati. Narodni sendviči sa Lavaš hlebom su pravi specijalitet - valjkastog su oblika, a još ih nazivaju "durmecima".
Negde se služi brašno i halvu, umotane u Lavaš hleb, a nijedno venčanje na ovim prostorima ne završava se bez Lavaša. Ovaj hleb se jede rukama, bez korišćenja probora. Još od pamtiveka, Lavaš hleb je umakan u supu, a na duga putovanja nošen je uvaljan u debeo sloj brašna. Okoreo Lavaš hleb, smekšavali smo potapanjem u mleko ili bismo ga jeli uz kiselo mleko ili neke druge, na brzinu pripremljene suplemente.
O Lavašu i proizvodima nastalim od njega napisano je čak i nekoliko naučnih istraživanja. U knjizi "Jermenska kuhinja", 1960. godine se po prvi put spominju termini "Jermenski Lavaš hleb" i "Matnakaš".

MNOGO OBLIKA NEPRIKOSNOVENOG LAVAŠA

Adam Oleari još je u XVII veku pisao je o azerbejdžanskom hlebu : "Prisutne su razlite vrste hleba, napravljene od pšeničnog brašna, kao što su: komac - biskvit debeo oko tri prsta i dugačak kao polovina Lavaša, zatim Lavaš - okrugli hleb, Piskeš - dužine jednog lakta, koji se peče prilepljen za kućnu peć i prošaran je sa pet brazda, Sengek - umešen na okruglim posudama, i na posledku, Juha - tanak hleb, gotovo kao papir, dužine jedne ruke i približno isto toliko i širok.
Tatari takođe pripremaju Lavaš hleb, nazvan Bak Lavaš. N.A. Kisjakova i A.L. Peršjuca, napominju da se u turskim selima pripremaju Lavaš pite. I.A. Agranovič, 1876. godine, rekao je da se u Azerbejdžanu, u oblasti Lankaran, takođe priprema Lavaš pita.
Fine paste od sušenog voća, nazvane azerbejdžanske Lavaše, pronašle su svoj put do stare slavonske kuhinje. Kuvanje različitih vrsta tankog valjanog hleba koji nema veliku debljinu, tipično je za azerbejdžansku kuhinju, na primer Juha (na turskom Jufka, odnosno pita). Mnogi ljudi koji su posetili Azerbejdžan pisali su o ovom neobičnom i tankom vidu "hleba" sa kojim su se tamo susreli.
Veoma tanki komadi pšeničnog hleba, za nijansu deblji od naših palačinki, nazvani su "Kameškovo" jer su pečeni na sitnom vrelom kamenju. Ovi hlebčići istovremeno mogu poslužiti i kao salvete, a sasvim dobro mogu poslužiti i kao "kašike" za konzumiranje supe...
Tanki lavaš može da se koristi i kao buritos ili sendivč koji se puni povrćem, zelenom ,barenim jajetom i rastopljenim puterom. Ovaj vid Lavaša obavezno se servira s šašlikom /komadi mesa na nanizano na metalnom ražnjiću i pečeno na otvorenoj vatri/.

Autor : Tahir Amirslanov, predsednik nacionalne kulinarske federacije Azerbejdžana
Prevod : Kostić Đorđe


SREBRO ZA BEOGRADSKI GASTRO FEST

Projekat BEOGRADSKI GASTRO FEST – Najveći gastro spektakl na Balkanu, dobio je srebrno priznanje Udruženja za tržišne komunikacije Srbije (UEPS), za promotivnu (integrisanu) kampanju u kategoriji odmor, zabava, kultura i edukacija, objavljenu u najmanje 3 medija.
Priznanje je uručeno organizatorima - Kulinarskoj federaciji Srbije i Diplomatskoj asocijaciji Srbije, kao i agenciji Blumen group koja je bila zadužena za kreiranje i implementaciju komunikacione strategije i odnose sa medijima. Da podsetimo - velikom uspehu Beogradskog gastro festa izveštavalo je preko 60 medija, čak i ugledni World Chefs Magazine koji se štampa u više od 120 zemalja, a Svetska asocijacija šefova kuvara uvrstila je ovu manifestaciju u zvaničan kalendar događaja. Festival je ugostio ugledne domaće i svetske gastronome, njih preko dve stotine, kao i više od 2000 posetilaca tokom 3 dana.
Zahvaljujemo se svim saradnicima, sponzorima, učesnicima koji su pružili nesebičnu podršku i dali podstrek da sledeće godine budemo još bolji i nagrađeni zlatom.
*UEPS – Udruženje za tržišne komunikacije Srbije, postoji od 1960. I jedna je od najstarijih i najulgednijih аsocijаcija čiji je osnovni zаdаtаk аfirmаcijа i unаpređenje komunikаciono-mаrketinško-propаgаndne struke prisutne u svim segmentimа privrede i društvа.


U završnici Beogradskog gastro festa formiran nacionalni kulinarski tim Srbije koji će predstavljati našu zemlju na predstojećim međunarodnim gastro-takmičenjima

Prvi Beogradski gastro fest svečano je zatvoren u nedelju u Hali 5 Beogradskog sajma. Ispred Kulinarske federacije Srbije prisutnima se na ceremoniji zatvaranja obratio predsednik Zoran Mišković. On je izrazio zadovoljstvo organizacijom Festivala i posebno pohvalio takmičare i sudije Balkan kulinari kupa.
„Sudije Svetske asocijacije šefova kuvara bile su pravedne, savesne i postupale su u skladu sa najvišim načelima svoje profesije. Sa druge strane, takmičare nije obeshrabrila oštra konkurencija“, ocenio je Mišković.
Predsednik Upravnog odbora Federacije Jovan Vukelić pozdravio je sve prijatelje Gastro festa. On je izrazio nadu da će Festival koji okuplja domaće i svetske majstore kuhinje svih generacija postati tradicija, budući da je osnovni cilj Gastro festa pozicioniranje Beograda i Srbije kao regionalnog centra na gastronomskoj mapi Evrope i sveta.
Bord direktor Svetske asocijacije šefova kuvara za Jugoistočnu Evropu Domeniko Magi izjavio je da je počastvovan prilikom da učestvuje na ovako značajnoj regionalnoj manifestaciji.
„Moram da priznam da srpska domaća kuhinja ima snažan identitet i da je poslednjih godina učinila prodor prema svetskim gastronomskim prostorima. Srećan sam što mogu da dam svoj doprinos ovom festivalu“, izjavio je Magi.
Cezar Bartolini – šef kuhinje čuvenog Gordona Remzija i autor bestselera „Hrana i kuvanje u Argentini“ istakao je da je boravak u Beogradu za njega bio edukativan.
„Naučio sam mnogo o lokalnim specijalitetima koje svet tek otkriva i priznaje. Verujem da će srpski kulinari znati da iskoriste svoju šansu i nastaviti da nižu međunarodne uspehe“, podvukao je Bartolini.
Na svečanom zatvaranju Festivala formiran je i nacionalni kulinarski tim Srbije koji će predstavljati našu zemlju na predstojećim međunarodnim gastro-takmičenjima. Članove tima prvi put u istoriji čine pobednici šampionata Balkan Kulinari kup Nebojša Veselinović i Aleksandar Đorđević, koje su izabrale sudije Svetske asocijacije šefova kuvara pod budnim okom predsednika žirija, Domenika Magija. Za kapitena nacionalnog tima izabran je Jovica Jovičić, zvezda rijaliti emisije „Paklena kuhinja“ i dobitnik brojnih nagrada i priznanja, uključujući Gran pri u Istanbulu 2012 godine. Ovom prilikom izabran je i juniorski nacionalni tim Srbije, u sastavu mladih kulinara Slobodana Peića, Milana Lilića i Stefana Todorovića.


Milovanu Mići Stojanoviću, Miru Bogdanoviću i Milijanu Stojaniću ovom prilikom podeljene su zlatne lente prvog reda za posebne zasluge i promociju kulinarske profesije. Dubravki Janković, Cezaru Bartoliniju, Hrvoju Zirojeviću, Aleksandru Mihalevu i Mikiju Niniću kao ambasadorima srpske kuhinje u svetu dodeljene su zlatne plakete.
Predsednik Upravnog odbora Asocijacije šefova kuvara Srbije Ivo Andrić zahvalio se prijateljima Gastro festa koji su već najavili podršku manifestaciji i u godinama koje slede.
„Održavanjem ovakvog međunarodnog spektakla učinili smo mnogo za podizanje ugleda naše profesije u zemlji i otvorili vrata Beograda svetskim majstorima kuhinje“, nadlasio je Andrić.
Direktor Diplomatske asocijacije Srbije i osnivač Balkan Čili festivala Vik Jensen podsetio je da su domaća kuhinja i čuveno gostoprimstvo najveći srpski brend i veliki potencijal koji treba razvijati na ovakvim manifestacijama.
„Beogradski gastro fest je mesto na kome su rame uz rame stali iskustvo i mladost, tradicionalno i moderno, domaće i internacionalno“, zaključio je Jensen.


Na Beogradskom sajmu tokom poslednjeg dana Gastro festa u autentičnoj restauiranoj vojnoj kuhinji iz Prvog svetskog rata kuvao se vojnički pasulj, čime je obeležena stogodišnjica od Velikog rata. Kulinarska federacija Srbije je sav prihod od prodaje vojničkog pasulja uplatila Domu za decu ometenu u razvoju „Mladost“ iz Bele Palanke.


Svečano otvoren prvi Beogradski gastro fest

U petak, 17. oktobra 2014. u Hali 5 Beogradskog sajma svečano je otvoren Beogradski gastro fest u prisustvu brojnih zvanica.
Ovaj najveći gastronomski spektakl na Balkanu otvorio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, i tom prilikom istakao:
„Gastronomija je značajan turistički potencijal naše zemlje, pa bi po ugledu na mnoge druge zemlje koje su to već učinile i Srbija mogla da svoj identitet prepozna u bogatstvu nacionalne kuhinje”.
Beogradski gastro trajaće do nedelje, 19. oktobra.
Tokom trodnevnog gasto spektakla, domaćini i organizatori Kulinarska federacija Srbije i Diplomatska asocijacija Srbije, najavljuju celodnevnu kulinarsku zabavu za celu porodicu.
Posetioci će, uz brojna takmičenja, panele i radionice, moći da dobiju savete i razmene iskustva sa najvećim domaćim i stranim majstorima kuhinje, poput Cezara Bartolinija, partnera najvećeg živog kuvara i rijaliti zvezde Gordona Remzija, ali i Jovice Jovičića, voditelja popularne “Paklene kuhinje”.
U sajamskom delu Beogradskog gastro festa, posetioci će moći da, po povlašćenim cenama, dopune svoju kulinarsku kolekciju začina, opreme i nacionalnih gastro suvenira.
Ovogodišnji gastro fest će prvi put pod jednim imenom objediniti nekoliko tradicionalnih gastro manifestacija - Balkan Culinary Cup, Balkan Ćilli Festival, Big Master.


Balkan Culinary Cup - uzbudljiv i neizvestan gastro šampionat koji treću godinu za redom okuplja najbolje “borce”- ugledne domaće i strane kuvare i poslastičare.
Big Master je najveća balkanska gastro radionica tokom koje kroz panel diskusije i predavanja poznati svetski kuvari savetuju posetioce i razmenjuju iskustva. Ovogodišnji Big master otvoriće stručni tim žive legende kuvanja - Gordona Remzija.
Balkan Čilli Festival - u organizaciji Diplomatske asocijacije Srbije, a pod sloganom “Čilli Festival - od semena do tanjira” posvećen je najvećem srpskom brendu - ljutoj hrani!
Gastronomi će u okviru ove manifestacije moći da učestvuju i u akciji kuvanja pasulja u autentičnoj predratnoj kuhinji koja će, specijalno za ovu priliku biti montirana u hali pet Beogradskog sajma.


Svetska kulinarska asocijacija donirala novac žrtvama poplava!

Svetska kulinarska asocijacija uručila je juče predsedniku Kulinarske federacije Srbije Jovanu Vukeliću ček u vrednosti od 6.000 evra, namenjen pomoći nastradalima od poplava.
Ček je, ispred Svetske asocijacije donirao Jože Oseli, član ove organizacije, legendarni slovenački kuvar i poznati humanitarac.
„Čeoni ljudi iz Asocijacije žele da ovo nesebično darivanje postane praksa. Humanitarni rad je ne samo naša obaveza, već i zaštitni znak svih čestitih profesionalnih kuvara“, izjavio je Oseli i istakao da se nada da će ovaj iznos pomoći u obnovi neke škole ili vrtića, uništenog u majskim poplavama.
On je istakao da on i Asocijacija podržavaju održavanje Beogradskog gastro festa koji će se održati od 17. do 19. oktobra u Hali 5 Beogradskog sajma.
„Manifestacija kuvanja pasulja u autentičnoj kuhinji iz Prvog svetskog rata ima humani karakter, jer će novac od prodaje porcija biti prosleđen za pomoć deci ometenoj u razvoju. Asocijacija je uvek uz naše humane šefove i ideju da kuvanjem zaista možemo da promenimo svet“, objasnio je veliki kulinar iz Slovenije.


Oseliju se u ime Kulinarske federacije Srbije zahvalio Jovan Vukelić, predsednik Upravnog odbora ove organizacije. On je pozvao svog slovenačkog kolegu da bude gost predstojećeg Festa, kao i da ne zaboravi da su „vrata Federacije uvek otvorena za sve kulinare i, uopšte humane ljude velikog srca“!


Konferencija za medije povodom Beogradskog gastro festa

13.oktobra 2014. godine beogradskom restoranu „Le Teniza“, Kulinarska federacija Srbije i Diplomatska asocijacija Srbije održali su konferenciju za medije kojom je i zvanično najavljen predstojeći Beogradski gastro fest u periodu 17. do 19. oktobra u hali 5 Beogradskog sajma.
Konferenciju je otvorio predsednik Upravnog odbora Kulinarske federacije Srbije, gospodin Jovan Vukelić, koji predstavio koncept predstojećg Beogradskog gastro festa kao najvećeg gastro spektakla na Balkanu, čiji je cilj promocija najvećih srpskih brendova – hrane i domaćih- svetski priznatih kulinara.
U okviru Festa biće održane četiri manifestacije: Balkan kulinari kup, Big master, Balkan čili festival i Sajam međunarodnih izlagača.
„Ponosni smo na činjenicu da će ovogodišnji Big master otvoriti Cezar Bartolini i Dubravka Janković, partneri jednog od najvećih kuvara današnjice – Remzija Gordona. Uz njih će nastupati i Elena Šućkova, najbolja svetska poslastičarka, Majkl Krejling, prvi kuvar „Hajata“ i brojne domaće zvezde gastronomije“ – objasnio je Vukelić.

Nako uvodnog izlaganja, prisutnima se obratio Jovica Jovičić, jedan od najpopularnijih domaćih kulinara i voditelj kultnog gastro rijalitija „Paklena kuhinja“.
„Ljudi me često pitaju koji su najveći srpski brendovi. Ja im uvek kažem da su to domaća hrana, ali i naši sjajni kuvari. Uvek se osvrnem na uspehe mladih kolega iz kulinarske reprezentacije, dobitnika toliko medalja i priznanja, da je ne moguće pobrojati ih sve! – istakao je Jovičić i dodao: ,, Fest je prilika da se šira javnost upozna sa uspesima naših kulinara i velikim poslom koji obavljaju, promovišući Srbiju kroz svoj rad.

Za kraj, prisutnima se, ispred Diplomatske asocijacije Srbije, kao jednog od organizatora, obratio i njen direktor, gospodin Vik Jensen. On je pozvao sve ljubitelje gastronomije da mu se pridruže na Balkanskom čili festivalu i pomognu mu da predstavnicima diplomatskog kora i svim strancima u Srbiji približi regionalni fenomen – neverovatnu ljubav prema ljutoj hrani. Nakon kratkog obraćanja domaćina, prisutni su imali priliku da gledaju pripremu, ali i da probaju jela koja su za njih spremali najpopularniji domaći kulinari.


Sa Svete Gore na Beogradski gastro fest dolazi monah Epifanios iz Milopotamosa

U manastiru Svetog Pavlosa, osim u uobičajenim monaškim obavezama dugo se usavršavao i u kulinarstvu. Uz poštovanje prema dugogodišnjoj tradiciji i u skladu sa moralnim kodeksom, monah Epifanios je oživeo grčke vinograde i sa starešinstvom manastira izgradio najsavremeniju vinariju.
Danas, on proizvodi vina "Mylopotamos" prema originalnom receptu, priznatom na međunarodim takmičenjima širom sveta. Napisao je knjigu "Kuhinja na Svetoj Gori" i držao Master class u mnogim hotelima širom sveta.


Obuka u moskovskoj školi čokolade Elene Suchove za najuspešnijeg takmičara u klasi poslastičara na Balkan Culinary Cup-u u okviru Beogradskog gasto festa

Najbolja čokolatijerka na svetu, Elena Mihajlovna Suchova, na predstojećem Beogradskom gastro festu dodeliće prestižnu nagradu najuspešnijem takmičaru u klasi poslastičara – obuku u elitnoj Školi čokolade i kulinarskih umetnosti „A. Korkunov“ u Moskvi.
Elena Suchova će na Beogradskom gastro festu kao licencirani sudija Svetske asocijacije šefova kuvara ocenjivati takmičare u okviru manifestacije Balkan Culinary Cup i nastupiće na Master Class-u 18.oktobra.
Pobednica Olimpijade u Erfurtu, višestruka učesnica i pobednica Svetskog kupa u Luksemburgu, Elena je kulinarsku karijeru započela je 1975. godine.
Usledilo je četrnaest autorskih knjiga o kulinarstvu kao i brojna priznanja i nagrade, uključujući sertifikat Svetske asocijacije šefova kuvara i Moskovske kulinarske asocijacije. Članica je upravnog odbora međuregionalne Ruske asocijacije šefova kuvara. Već pet godina pod njenom supervizijom odvija se humanitarno takmičenje poslastičara za decu bez roditeljskog staranja iz Rostova na Donu.


ŽENSKA STRANA BEOGRADSKOG GASTRO FESTA: DUBRAVKA JANKOVIĆ I ELENA SUCHOVA

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo dve sjajne i uspešne dame – svojevrsne zvezde predstojećeg Beogradskog gastro festa!
Dubravka janković je ne samo ambasador Kulinarske federacije Srbije u Velikoj Britaniji, već i jedan od najuspešnijih kuvara sa ovih prostora. Jedna je od retkih i privilegovanih članova najužeg tima saradnika Remzija Gordona – jednog od najvećih živih kuvara i rijaliti zvezde.
Njena ruska koleginica Elena je osnivač i direktor najprestižnije moskovske gastro-akademije, dobitnica brojnih nagrada i priznanja, autor 14 knjiga i veliki humanitarac.

Dubravka Janković – prva dama kulinarstva!

Jednog od najvećih kuvara današnjice i rijaliti zvezde Gordona Remzija, između ostalog je proslavila i reputacija nemilosrdnog profesionalca, kog je nemoguće fascinirati.
Ipak, u krugu njegovih najbližih saradnika „šuška se“ da je Remzijevo srce uspela da „otopi“ jedna žena – Srpkinja Dubravka Janković.
Ova dama počela je da se bavi kuvanjem pre deset godina u malom teniskom klubu u Bedfordu.
Uskoro je postala predmet interesovanja najvećih majstora gastronomije, pa je karijeru nastavila u popularnim britanskim restoranima poput „Ye Three Fyshes“, „Five Bells“, „Phesants“, ali i najuglednijim internacionalnim hotelskim lacima kao što su „Hillton“, „Ritz“ i „Rafayel“.
Pre tačno dve i po godine odlučila je da svoje kulinarske sposobnosti stavi na ultimativni test – prijavila se na probno kuvanje u restoranu Remzija Gordona.
Jedno glavno jelo i dezert bili su dovoljni da joj Gordon ponudi mesto demi – chefa u svom „Plane Food“ restoranu.
Od tada, pa do danas, Dubravka je ne samo jačala svoje znanje, radeći sa najvećim svetskim kuvarima, već je postala i Remzijeva „desna ruka“ i jedan od njegovih najuticajnijih partnera.
Dubravka je sada Head pastory-chef u lancu najpopularnijih britanskih restorana, ali kako i sama kaže, ne namerava tu da se zaustavi.
Sledeći korak u njenoj impresivnoj karijeri je kompletno vođenje nekog od restorana Remsija Gordona.

Elena Mihajlovna Šućkova – ruska kraljica kolača

Elena Mihajlovna Šućkova jedna je od najuticajnijih dama na svetskoj kulinarskoj sceni još od davne 1975. godine. Danas je članica borda „Interregionalne asocijacije ruskih kuvara“ i osnivač i direktor prestižne moskovske poslastičarske akademije „Korkunov“.
Tokom svoje impresivne karijere Elena je bila pobednica Svetskog šampionata u kuvanju u Luksemburgu i pobednica Gastro Olimpijade održane u Efrurtu.
Srpska asocijacija kuvara je ovoj vrsnoj kuvarici dodelila prestižno MAK priznanje, dok su joj Ukrajinska kulinarska federacija i Federacija kuvara Rusije uručili Orden časti. Njen rad sertifikovan je od strane Svetske asocijacije kuvara.
I pored stalnih učešća u takmičenjima, medijskim nastupima i vođenja akademije, Elena ima dovoljno vremena za ono, što i sama ističe kao najbitnije u njenom životu – humanitarni rad.
Ova dama tako već pet godina za redom organizuje humanitarno gastro-takmičenje, čiji su prihodi usmereni na pomoć deci iz Rostova, bez roditeljskog staranja.
Autor je 14 kuvara i knjiga o gastronomiji.
Njeni studenti su pobednici i zapaženi takmičari brojnih svetskih takmičenja u oblasti kulinarstva.


PREDSTAVLJAMO VAM UČESNIKE BEOGRADSKOG GASTRO FESTA

U susret predstojećem Beogradskom gastro festu predstavljamo vam neke od učesnika – najveće domaće i svetske stručnjakea iz oblasti kulinarstva.

Cezar Bartolini - Stara kulinarska izreka kaže : “Iza svakog uspešnog kuvara stoji još jedan uspešan kuvar!”

Da u ovoj rečenici ima istine potrđuje i karijera mladog Cezara Bartolinija – “desne ruke” i partnera najvećeg živog kuvara i svetski poznate rijaliti zvezde Remzija Gordona!

Dok Gordon neumorno obilazi snimanja kulinarskih rijalitija, Cezar brine da grupa njegovih restorana koji su na listi najpopularnijih mesta za izlazak u Londonu – radi besprekorno.

Njegova mini enciklopedija “Hrana i gastronomija Argentine” sa 65 originalnih recepata Južne Amerike je među najprodavanijim kuvarima ovoga veka.
Michael Kreiling - jedan od najinovativnijih i najoriginalnijih kuvara današnjice. „Iz temelja“ je promenio koncept jedne od najčuvenijih svetskih kuhinja – „Metropolitan“.

Posle impresivne karijere u restoranima i hotelima širom Francuske, Engleske i Nemačke, u kojoj je prava zvezda zahvaljujući emisijama na TV „Gusto“, Kreiling je trenutno glavni kuvar beogradskog „Hyatt Regency“ hotela.

Dobitnik je i mnogih prestižnih nagrada u domenu kulinarstva.
Jovica Jovičić – među najvećim fanovima Jovičine kuhinje nalaze se Denis Kvejd, Natasja Kinski, Žan-Mark Bar, ali i ruski predsednik Vladimir Putin, za kog je ovaj vrsni gastronom kuvao 2000. godine u Moskvi.

Jovica je voditelj kultnog kulinarskog serijala „Paklena kuhinja“, član Kulinarske federacije Srbije i kapiten domaće kulinarske reprezentacije, čije je medalje i priznanja gotovo nemoguće pobrojati.


Prof. Milovan Mića Stojanović - poznatiji kao Majstor Mića ili Profesor, autor je više od 200 recepata, bez kojih danas ne bismo mogli da zamislimo srpsku kuhinju.

Davne 1957. godine ovaj velikan gastronomije je osmislio sada nadaleko čuvenu ,,Karađorđevu” šniclu. Inovator i tvorac moderne istorije kulinarstva, Majstor Mića je i jedan od počasnih predavača Beogradskog festa."KULINARSKA FEDERACIJA SRBIJE" OBELEŽILA KRSNU SLAVU

Kulinarska federacija Srbije obeležila je u sredu, 24. septembra 2014. godine u prostorijama Matice iseljenika u Beogradu, po prvi put ove godine esnafsku krsnu slavu Prepodobnog oca Efrosina Kuvara.

Prisutnim gostima iz zemlje i inostranstva, predstavnicima diplomatksog kora, članovima i prijateljima federacije, te predstavnicima medija, dobrodošlicu su poželeli gospodin Jovo Vukelić, predsednik UO Kulinarske federacije Srbije i gospodin Milijan Stojanić, četvorostruki prvak Jugoslavije, prvak Balkana, prvak Evrope, nosilac ordena Ruske akademije nauka.

Obeležavanje slave ujedno je bio povod da se članovima federacije dodele lente i priznanja za postignute rezultate na dosadašnjim internacionalnim takmičenjima.

Gospodin Stambol Geštamov, predsednik Kulinarske asocijacije Srbije, uručio je lente juniorima, dok si seniori nagrađeni od strane Zorana Miškovića, predsednika Kulinarkse federacije Srbije.

Specijalne lente i priznanja za svoj doprinos kulinarskoj profesiji primila su dva velika kulinarska imena: gospodin Iztok Legat iz Slovenije i gospodin Vuko Mitrović iz Crne Gore.

Kulinarska federacija Srbije u saradnji sa Diplomatskom asocijacijom Srbije biće i domaćin i organizator prvog Beogradskog gastro festa, koji će se održati u periodu od 16. do 19. oktobra u hali 5 Beogradskog sajma, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda.

Ovaj najveći gastronomski spektakl na Balkanu ugostiće pet stotina vrhunskih domaćih i stranih profesionalaca iz ove oblasti i to u okviru četiri manifestacije:

 • III Balkan Culinary Cup
 • II Big Master
 • II Balkan Chilli Festival
 • EXPO
 • Spisak kuvara kojima su dodeljenja priznanja možete preuzeti ovde...


  Sveti Efrosin Kuvar

  Dragi prijatelji,

  Kulinarska federacija Srbije danas, 24. septembra, po prvi put proslavlja esnafsku slavu Svetog Efrosina Kuvara, zastitnika naše profesije.
  Nadamo se da će obeležavanje proslave krsne slave Federacije u godinama koje dolaze postati tradicija.

  Srećna slava!
  Kulinarska federacija Srbije


  Budva 2014.

  Poštovane kolege i prijatelji, čast mi je i zadovoljstvo da vas obavestim da je Kulinarska Federacija Srbije nastupila na međunarodnom takmičenju u Budvi-Crna Gora od 26-28.04.2014.god. Do sada ovo je najmlađi sastav u kojem je KFS ikada nastupila na jednoj takvoj manifestaciji. Članovi tima nastupili su u nekoliko kategorija, juniorskoj, seniorskoj i timskoj kategoriji. U juniorskoj kategoriji gde su se nadmetali takmičari do 23 god, naši juniori sa uzrastom od 16 do 23 god uspeli su da osvoje 8 bronzanih, 2 srebrne i 4 zlatne medalje.

  • G-din Borisav Lović

  • G-đica Zlata Baljević

  • G-din Boris Milić

  • G-din Uglješa Stefanović

  • G-din Đorđe Ljubičić

  • G-din Bogdan Radulović

  • G-din Aleksandar Keljanović - art kategorija

  U seniorskoj kategoriji osvojene su 2 zlatne medalje, jedna u ART kategoriji u kojoj je nastupila g-đica Nataša Todorović i zlatna medalja u boksu u kojoj je nastupio g-din Aleksandar Pavlović. Takođe i u timskoj kategoriji u kojoj su naši juniori po prvi put pripremali izložbeni sto osvojena je broznana medalja. Srdačno se zahvaljujemo organizatorima, sudijskim timovima i svim drugim kolegama iz zemlje i inostranstva koje su učestvovale na takmičenju.

  IX BISER MORA

  Po deveti put ove godine u organizaciji Saveza evro-mediteranskih kuvarskih regija iz Splita , na prelepom mestu ostvra Brač , grada Supetara od 9.-13. Aprila je održan veličanstven kulinarski šampionat Biser Mora.A pod punom podrškom presednika republike Hrvatske gdinom Ive Josipovića, ministarstva turizma republike Hrvatske , Splitsko –Dalmatinske regije , gradova i turističkih organizacija Splita i Supetara.
  Sama ideja je potekla pre skor deceniju da bi se uradila zaštita evro-mediteranske i primorske kuhinje, tako i sama edukacija kuvara voljnih da nauče neke nove veštine I tehnike u radu.
  Ovako brilijantan šampionat je jedinstven u region , jer pored zvaničnog dela takmičenja , ovo je ujedno i šampionat drugarstva , razmene iskustava, fenomenalnih radionica koje su sastavni deo ovakve jedne manifestacije . Ovogodišnji šampionat je oborio rekordan broj učesnika kojih je bilo oko 300. koji su se takmičili u pet kategorija I to jela od piletine , jela od testenine, jela od ribe , vegetarijansko jelo i restoranski Desert.
  Ekipe Asocijacije šefova-kuvara Srbije i Kulinarske Asocijacjie Srbije , koja se pojavila u najvećem sastavu , činilo je skoro 30 ljudi od kojih je bilo 16 takmičara u Seniorskim kategorijama. Tim Srbije u sastavu Jovica Jovičić , Nebojša Veselinović, Nikola Đurić,Aleksandar Đorđević, Aleksa Nešić, Aleksandar Živković, Bojan Vasić, Dana Savić, Vladimir Acin , Boris Milić, Đorđe Vučković, Ivica Čičić, Bojan Brkulj, Stefan Todorović, Milan Lilić, i Milan Stević , predvođeni dvojcom istaknutih sudija Đorđom Kostićem I Ivom Andrićem, je ostvarila brilijantan uspeh i donela 20medalja , odčega je bilo 2 zlatne, 6 srebnih , i 11bronzanih. Poslednjeg dana takmičarskog dela bilo je i finale Bisera Mora , u koji su se plasirali pet najboljih u genralnom plasmanu. Medju pet najbolji zastavu Srbije s ponosom je nosio Jovica Jovičić. Posle dva sata kuvanja , mešanja seckanja , primenjujući što veći broj kuvarskih tehnika , servirana su predjela na temu špargle , glavno jelo od zeca i desert od jagoda. Članovi sudijske komisije , na čelu sa Istokom Legatom WACS ovim sudijom A licence iz Slovenije , donose sledeće rezultate ,koji bivaju objavljeni na ceremoniji zatvaranja šampionata ; Treće mesto i bronzanu medalju odnosi Karol Skeler iz Slovačke, drugo mesto i srebrnu medalju nosi kući koleginica Simona Maček iz Slovenije , I Prvo mesto i zlatnu medalju I titulu pobednika finala BISERA MORA ide Jovici Jovičiću iz Srbije.
  U sklopu same manifestacije zemljama učesnicama je omogućeno da naprave prezentaciju gastronomske ponude svoje zemlje . Ovogodišnji Biser mora je dao mogućnost da se probaju lokalni specijaliteti dalmacije I mediterana , zagorja , Tradicionalnih poslastica primorja Crne gore kao I lokalnih pršuta I sireva Njegoša po čemu je Crna gora nadaleko poznata. Bosansku večer je obeležio miris I u ukus Sarajevskih ćevapa u pola somuna , a Makedonsku večeru koja uveličao I folklore koji je prikazao I tadicionalne igre Makedonije. Srbija je svojom večerom koja je bila I naj posvećenija zatvorila sam šampionat , lepše veče nije moglo ni da počne sa saznanjem da se kuci vraćamo za neke nove medalje , nova pruijateljstva iskustva I znanja koja su dragocena .

  Godišnja Skupština Kulinarske Federacije Srbije

  Dana 6.04.2014. u prostorijama svečane sale skupštine opštine Novi Beograd održana je skupština Kulinarske federacije Srbije i njenih dveju osnivačkih asocijacija , Asocijacije šefova – kuvara Srbije i Kulinarske asocijacije Srbije .
  Uvodnu reč i vodjenje skupštine je predata gdinu Milijanu Stojaniću koji se obratio prisutnim članovima, i zamolio prisutne da ustanu i odslušaju državnu himnu Bože Pravde. Pročitana su pisma podrške koje su stigle iz regiona , i to pismo gdina Mire Bogdanovića presednika SKMERA iz Splita , gdina Vukosava Mitrovića presednika udruženja kuvara Crne gore, medjunarodnog sudije Istoka Legata, presednika board direktora za jugoistočnu evropu kod WACSa gdina Srećka Koklića.
  Оvaj svečani skup je uveličao i naš veliki prijatelji i počasni član Asocijacije šefova –kuvara Srbije , Božidar Miodragović inače presednik Udruge kuvara grada Bjelovara . Tom prilikom je gdin Miodragović dodelio četiri počasne lente za inovaciju i pomoć udruženju kuvara grada Bjelovara i to našim istaknutim kolegama Dejanu Stankoviću šefu kuhinje restorana Panta Rei , presedniku Asocijacije – šefova kuvara Srbije gdinu Milijanu Stojaniću , počasnom presedniku AŠKS i osnivaču Kulinarske Federacije Srbije gdinu Đorđu Kostiću i do skorašnjem presednika UO AŠKSa Jovanu Vukeliću.
  Ostatak sednice je protekao u redovnim dešavanjima gde se usvajao finasijski izveštaj udruženja .
  U delu sednice koji se odnosio na kadrovske promene došlo je do uključivanja novih imena u sam rad udruženja .Tako je za presednika Upravnog Odbora KASa izabran je gdin Dejan Stanković , istaknuti i cenjeni šef koji svojim dugogodišnjim radom u profesionalnom radu izveo vrhunske kuvare i još bolje šefove kuhinja . Novi presednik UO AŠKSa je gdin Ivo Andrić, bivši šef kuhinje restorana Sinjo rossi hotel Hyatt, do skorašnji član Upravnog odbora AŠKSa. U KFSu su došle do promena ne samo u meadžentru udruženja već i samoj organizaciji novog Upravnog Odbora . Presednik KFS gdin Zoran Mišković , ugledni šef , profesor u Prvoj Privatnoj Ugostiteljsko – turističkoj Školi , počasni presednik KASa i jedan od osnivača KFSa. U Upravnom odboru će u buduće sediti i jedan ugledni doktor gastronomsih grupa predmeta Prirodno –matematičkog fakulteta u Novom Sadu doktor Dragan Tešanović. Pored doktora Tešanovića pomoć u daljem radu će nam ne izmerno dati i gdin Miodrag Popović , v.d. direktora Turističke organizacije grada Beograda.
  Prvi put u Evropi i četvrti u svetu Kulinarska Federacija Srbije uvodi jedinstveni kulinarski dokument – Kulinarski Pasoš. Jedinstveni dokumet koji će biti jedan vid biografije u malom . Uz generalne podatke o nosiocu na koga se izdaje , pasoš poseduje i rubrike koje se odnose na edukaciju , završenu stručnu spremu , odslušane master klasove , referentne liste, učešće na šampionatima i osvojena priznanja i medalje . Prvi put je rešeno da se ovakav dokumet izdaje svim redovnim članovima AŠKSa i KASa , koji se smatra u našoj branši kao jedini validan dokument za potvdjivanje svega onoga što se u profesionalnom radu i dešavalo. Sama overa ovakvog dokumenta je jedino moguća sa numerisanim hologramskim nalepnicama . Čitav ovaj projekat pratiće i jedinstvena elektronska baza podataka koja će se popunjavati paralelno sa pasošem.
  Godišnjoj skupštini su prisustovali i gdin Dragan Gligorijević, predsednik "SACEN INTERNATIONAL"- Beograd, kao i gdin Vik Jesen presednik Diplomatrske Asocijacije Srbije .

  BJELOVAR SLATKA NIT

  Srpski tim kuvara je stigao 13-14 marta u grad Bjelovar na treće kolo kuvara u organizaciji udruženja kuvara grada Bjelovara , i Hrvatskog kuvarskog saveza pod nazivom SLATKA NIT . Tom prilikom naš kolega i kulinarski sudija Dragan Lukić je uručio statu počasnog člana kolegi Božidaru Miodragoviću i sertifikat o počasnom članstvu.

  METALAC GENERALNI SPONZOR POSUĐA NACIONALNOG KULINARSKOG TIMA SRBIJE

  Od 1.aprila 2014. godine srpski kulinarski tim je dobio generalno sponzorstvo za posuđe. Na svim prezentacijama I takmičenjima učestovaće najbolji , kuvari Kulinaske Federacije Srbije koji će spremati naj odabranije zalogaje u vrhunskom posuđu linije MEHRZER koja stiže od renomiranog proizvođača iz Gornjeg Milanovca.

  MASTER KLAS UKRAINA LIVOV

  Ugledne naše kolege predvođenim majstorom svoga posla Đorđom Kostićem , održali su predavanja sa pokaznim vežvama na temu kuhinje Balkana . Čitava manifestacija je bila odlično posećena ,gde se tražilo mesto više da bi se naučilo nešto novo , primenile neke nove tehnike i namirnice koje su autetične sa prostora balkana.

  SARADNJA KULINARSKE FEDERACIJE SRBIJE I DIPLOMATSKE ASOCIJACIJE SRBIJE

  22.februara u svečanoj atmosferi jedan od osnivača Đorđe Kostić i presednik Diplomatske Asocijacije Srbije Vik Jesen potpisali su ugovor o tehničkoj saradnji . Ovaj jedinstveni dokument je obavezao oba udruženja na pomaganje u svojim stručnim misijama. DAS u buduće radi prevode u pisanom i usmenoj formi na petanaestak jezika , dok kuvari su tu pripomognu u prezentacijama gastronomsklih užitaka .

  Košnica 2013

  U projektu humanitarne organizacije “Košnica“ u periodu od 22-28.07.2013. godine po deveti put uspešno je organizovan kamp na Begečkoj Jami za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja iz S.O.S. Dečjeg Sela „Dr Milorad Pavlović“ iz Sremske Kamenice, kao i socijalno ugroženu decu sa područja Kosova i Metohije, decu koja su u programu hraniteljskih porodica i decu koja koriste program Svratišta.
  Na kamp su do sada dolazila deca iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Gračanice i Sarajeva, pa time ima i internacionalni karakter. Broj učesnika ovogodišnjeg kampa povećan je na 60-oro dece. Ukupan broj učesnika na ovogodišnjem kampu, zajedno sa volonterima, predavačima i instruktorima iznosilo je oko 100 osoba. Na poziv organitzatora Košnice, odazvala se I Asocijacija šefova-kuvara Srbije, koja je pokušala da dopuni I zaokruži ovu fantastičnu priču humanosti I čevekoljublja. Za mališane je bilo pripremano pregršt interesantnih stvari koje su pored svog ukusa I zdrave kombinacije, ostavile nezapamćen trag I veliku verovatnoću da će neki od mališana biti sutra naše kolege i baviti se pripremom hrane. Treba istaći da su se za svo vreme trajanja kampra nesebično birnule i naše kolege iz Novog Sada:

  • Goran Gašparovski
  • Marko Leković
  • Dimitrije Šljivančanin
  • Teodor Jevrosimov
  Pomenute kolege su uz stručnu podršku i pod budnim okom Prof. Milana Kneževića bile zadužene da svakog dana pripremaju tri obroka za mališane i brinu se o njihovom režimu ishrane.
  Želimo istaći da su kolege pokazale da nije dovoljno biti samo dobar kuvar ili šef, već i ono najbitnije, BITI ČOVEK.

  Rumunija 2013

  Na održanom šampionatu u Rumuniji - IJASI, Asocijacija šefova-kuvara Srbije je učestvovala sa dva predstavnika, potpredsednik AŠKS g-din Spiros Dimitriou i g- din Jovica Đurđević. Potpredsednik AŠKS je imao tu obavezu i čast da potpiše povelju o bratimljenju između dve asocijacije, Rumunije i Srbije, čime je Asocijacija šefova -kuvara Srbije i zvanično pobratimljena sa Asocijacijom Rumunije.Bitno je naglasiti da je uloga naših kolega pored pomenutog, bila i da budu sudije na ovom internacionalnom takmičenju.

  VIII BISER MORA 2013

  Ekipa AŠKSa je u periodu od 20,3-24,3 učestovala na osmom međunarodnom festivalu Biser Mora koji je održan u republici Hrvatskoj na ostrvu Brač, u Supetaru.
  Na takmičenju je bilo 12, zemalja učesnica . koji su se takmiči li u samo pet kategorija i to u Juniori tim , Seniori pojedinačno u tri kategorije .Pređelo u kojoj je bilo obavezno povrće je , glavno jelo u kome se morala koristiti i pripremiti Jagnjetina i u kategoriji Desert je obavezno bilo koristiti badem .Pet najboljih učesnika u generalnom plasmanu je ušlo u borbu za Grand Pri nagradu . Na samom takmičenju u ovim kategorijama je učestovalo preko dve stotine tamičara . Pored tri juniora i tri seniora Srpski tim su i činili međunarodne sudije i to gdin . Kostić Đorđe , Savić Mile , Marković Vladislav, kao i ugledni srpski ugostiteljski radnici predvođeni gdinom Živanović Nenadom –Vodenica.
  Sam cilj festivala nije bio toliko takmičarskog karaktera , već i sam festival je zamišljen kao pravo mesto za promociju nacionalnih gastronomija , kao i sklapanje novih poslovnih kao i stručnih kontakata . 20.03.2013. god. u okviru hotela u kome se takmičenje održavalo upriličena je Srpska večera na kojoj su bila pripremana stara i autentična jela iz Srbije. Gosti na večeri su bili svi takmičari festivala kao i organizatori. Po usmenim reakcijama konzumenata večera srpskog tima proglašena za najbolju večeru festivala.
  Ovim putem se zahvaljujemo celom timu AŠKS-a, a prvenstveno G-dinu Živanović Nenadu – „Vodenica“, bez čije stručne , tako i logističke podrške ovo večera ne bi videla šta znači hleb sa vodenice.
  Pod jako strogim kriterijumima u kome su se samo po kategoriji delile samo jedna zlatna , jedna srebrna i jedna bronzana medalja , Srbija je je uspela da ostvari jako dobar rezultat.
  Medalje za Srbiju su uzeli:

  • Ivo Andrić – srebro – u kategoriji glavno jelo
  • Bojan Brkulj – tri bronzane medalje
  • Vladimir Aćim – dve bronzane medalje
  • Miloš Jovičić – medalje bronzane
  • Luka Uzinović – medalja bronzane
  • Miloš Savić – medalja bronzane

  U Grand Pri takmičenje se plasiralo pet takmičara, kao pet najboljih u generalnom plasmanu:

  • jedan iz Republike Srpske,
  • jedan iz Federacije BiH,
  • jedan iz Hrvatske,
  • jedan iz Poljske,
  • jedan iz Ukrajine.
  • mesto Grand Pri - Republika Srpska,
  • mesto Grand Pri - Federacija BiH,
  • mesto Grand Pri - Republika Hrvatska.

  Istambul 2013

  Poštovane kolege,
  Asocijacija šefova kuvara Srbije posetila je jedno od većih evropskih i svetskih takmičenja u Istanbulu. Tim Asocijacije šefova kuvara Srbije nastupio je u do sada nezapaženom broju kuvara na jednom velikom takmičenju. Od samog polaska, za vreme i posle takmičenja vladala je velika timska atmosvera, ona koja je dovoljna da se osvoji broj od 33 medalje.
  Iz Srbije je krenulo 25 članova Asocijacije. Još tri člana pristigla su iz inostranstva. Takmičarski tim činilo je 16 osoba, dok je ostatak ekipe imao posmatračku ulogu. Osvojneo je ukupno 33 medalje, od toga 15 zlatnih, 10 srebrnih i 8 bronzanih. Takmičarski tim činile su sledeće kolege:Iz Srbije je krenulo 25 članova Asocijacije. Još tri člana pristigla su iz inostranstva. Takmičarski tim činilo je 16 osoba, dok je ostatak ekipe imao posmatračku ulogu. Osvojneo je ukupno 33 medalje, od toga 15 zlatnih, 10 srebrnih i 8 bronzanih. Takmičarski tim činile su sledeće kolege:

  • Aleksandar Đorđević
  • Aleksandar Pavlović
  • Bojan Brkulj
  • Nebojša Veselinović
  • Jovica Jovičić
  • Miloš Jovanović
  • Darko Marković
  • Dragan Lukić
  • Vanja Puškar
  • Luka Uzunović
  • Miloš Jovičić
  • Đorđe Vučković
  • Dimitrije Matijaš
  • Dina Lutvica
  • Petar Delić
  • Jovica Đurđević
  Ispred Srbije nastupilo je troje sudija, Zoran Veljković, Vladislav Marković i Danijela Pantić-Vlahović. Jedan od sponozra koji je pomogao čitav put članova asocijacije, jeste kompanija "Lasta". Na čemu se srdačno zahvaljujemo i nadamo daljoj uspešnoj saradnji.

  Gastromaster 2013 potpisivanje ugovora

  Potpisan ugovor o tehničko poslovnoj saradnji s kompanijom Gastro Master koja je poklonila Asocijaijci Šefova Kuvara Srbije opremljenu pokretnu kuhinju, za organizavciju obuke kuvara po regionima i organizacija Majstorskih kurseva, Na skupu je bilo više od sto privrednika i sponzora koji su pratili ovaj značajni događaj.

  © Copyright Kulinarska federacija Srbije,Sva prava zadržana