Beograd postaje evropska prestonica kulinarstva!
September 11, 2025
Mladi u fokusu: inspirativan prateći program European Presidents Meeting-a
October 18, 2025

Beograd u centru evropske gastronomije: uspešno održan European Presidents Meeting

Proteklog vikenda Beograd je postao centar Evrope kao domaćin European Presidents Meeting-a, sastanka predsednika kulinarskih udruženja iz Evrope, ugostivši preko 60 delegata iz 32 zemlje. Sastanak je bio izuzetno koristan, inspirativan i konstruktivan za sve kolege i predsednike kulinarskih udruženja širom Evrope. Atmosfera događaja bila je na visokom nivou, obeležena profesionalnošću, zajedništvom i uzajamnim poštovanjem.

Iako zbog poslovnih obaveza nije mogao da prisustvuje sastanku, predsednik Worldchefs-a uputio je srdačan pozdrav delegatima putem video-poruke. Sastankom su predsedavali Ragnar Fridriksson (izvršni direktor), George Damianou (kontinentalni direktor za Južnu Evropu), Neil Thomson (kontinentalni direktor za Severnu Evropu) i Mike P. Pansi (kontinentalni direktor za Centralnu Evropu). Razgovori su bili od velikog značaja za sve članice Worldchefs zajednice, jer su otvorili nova poglavlja saradnje i zajedničkog rešavanja izazova u kulinarskoj profesiji.

Na sastanku se govorilo o veoma bitnim problemima i njihovim rešenjima za budućnost, ali i o temama od suštinskog značaja za struku. Generalni sekretar Kulinarske federacije Srbije, Velibor Ivanović, kroz kratko izlaganje predstavio je gostima viziju za budućnost Kulinarske federacije, jasno pozicionirajući Srbiju u sam vrh gastronomskog doživljaja i kao ozbiljnog konkurenta u Evropi.

Pre pauze za ručak, delegati i gosti imali su priliku da obiđu obnovljeni i renovirani Sava centar, koji je svojim modernim izgledom i impozantnim ambijentom ostavio sve prisutne bez reči.

Nakon obilaska usledio je ručak koji je bio pravo kulinarsko putovanje kroz četiri regiona Srbije – Vojvodinu, Šumadiju, Južnu i Istočnu Srbiju. Specijaliteti su oslikavali bogatstvo i raznolikost naše gastronomske tradicije, a gosti su uživali u čarima veštih ruku kulinarskog tima Sava centra, koji je predvodio predsednik KFS-a, Zoran Mišković, uz podršku executive sous chefa Aleksandra Đorđevića, predsednika Upravnog odbora Asocijacije šefova kuvara Srbije.

Poslepodnevni deo bio je rezervisan za neformalno druženje i razmenu ideja tokom jednoipočasovne plovidbe Savom i Dunavom, koja je dodatno osnažila veze i prijateljstva među predstavnicima različitih zemalja. Ovaj deo programa pružio je poseban šarm celokupnom boravku u Beogradu, nudeći gostima da naš grad dožive iz jedinstvene perspektive – sa reke.

U večernjim satima upriličena je gala večera u impresivnoj Immersive Hall dvorani Sava centra. Tokom večeri, grafike i video projekcije lepota Srbije smenjivale su se na zidovima dvorane, ostavljajući goste zapanjenim prirodnim i kulturnim bogatstvima naše zemlje. Večeru je otvorio predsednik KFS-a i šef kuhinje Sava centra, Zoran Mišković, pozdravljajući sve prisutne delegate, partnere i sponzore, uz nadu da će Beograd u narednim godinama biti domaćin svetskog kongresa Worldchefsa.

Prisutnima se obratila i direktorka prodaje Sava centra, Jelena Milinčić, naglašavajući da će Kulinarska federacija Srbije uvek imati podršku za realizaciju ovakvih događaja od strane celokupnog tima Sava centra.

Kulinarsko iskustvo pažljivo je osmislio tim Sava centra, uz asistenciju i kreativni doprinos Željka Todića, selektora Kulinarske federacije Srbije.

Posebno oduševljenje izazvao je desert – savršen spoj čokolade i šljive, delo Milana Lukovića, šefa poslastičarnice Sava centra i predstavnika Južne Evrope na predstojećem Global Chef Challenge-u 2026 u Velsu.

Veče je bilo obogaćeno nastupima tradicionalnih folklornih ansambala i gradskog tamburaškog orkestra, čime je na upečatljiv način predstavljeno kulturno nasleđe Srbije.

Tokom svečanosti, predsedniku Kulinarske federacije Srbije, Zoranu Miškoviću, uručena su prigodna odlikovanja i medalje za doprinos razvoju i jačanju međunarodnih odnosa sa organizacijama iz Gruzije, Hrvatske i Rusije.

Kulinarska federacija Srbije ponosna je što je bila domaćin ovog važnog događaja i zahvaljuje svim učesnicima na podršci, poverenju i učešću.
Radujemo se budućim susretima i nastavku saradnje u okviru Worldchefs porodice!

Organizator događaja: Kulinarska federacija Srbije, pod pokroviteljstvom Worldchefs zajednice, uz pomoć partnera Junior Chefs Cluba i FoodVision by Open Balkan.