


Srpski kulinarski tim je zablistao na prestižnom međunarodnom takmičenju „Gold Shah 2025”, održanom u Expo centru u Bakuu, Azerbejdžan, osvojivši zlato u ekipnom plasmanu i srebro u velikom finalu nacionalnih timova. Ovo izuzetno priznanje potvrđuje vrhunski kvalitet i profesionalizam domaće kulinarske scene.
Na takmičenju su se nadmetali najbolji kuvari iz Azerbejdžana, Srbije, Hrvatske, Kipra (turski deo), Turske, Uzbekistana, Belorusije, Pakistana i Kirgizije. Tokom trodnevnog programa održane su izložbe umetničkih radova u kategoriji Art klasa, individualna takmičenja juniora i seniora, kao i ekipna nadmetanja nacionalnih timova. Naš nacionalni tim, u sastavu Matea Taubner (Beograd), Žarko Jovanović (Smederevo) i Miloš Novakov (Inđija), uprkos kratkom roku za pripreme i izazovima organizacije, pokazao je izuzetnu posvećenost, timski duh i kulinarski talenat dostojan svetske scene.
Nastup tima potpomogli su kompanija „Fimas“ i „Podvezica“ (profesionalna uniforma), kao i pojedinci iz struke. A festival je održan pod pokroviteljstvom Svetske organizacije kuvara (WACS). Dok je sledeći događaj najavljen za 5–8. maj 2026. godine. Posebno priznanje – plaketu i lentu počasnog člana ASCA – dobio je Đorđe Kostić, počasni predsednik AŠKS, za izuzetan doprinos razvoju organizacije i promociju Chefs Az.
Ovim sjajnim rezultatom, srpski kuvari još jednom su dokazali da se svojim znanjem, umećem i kreativnošću mogu rame uz rame takmičiti sa najboljima na svetu.