Naš osnovni cilj je unapređenje nivoa znanja naših kulinara, kao i unapređenje same struke u Srbiji. To želimo da postignemo samo edukacijom I stalnim praktičnim radom. Kombinacijom vrhunskih teorijskih znanja I redovnih učešća na kulinarskim takmičenja širom sveta možemo da uradimo puno za unapređenje kuvarstva u Srbiji. Primena najviših standarda rada je danas imperativ za one koji žele da postanu vrhunski profesionalci I na taj način ostvare sebe profesionalno, na zadovoljstvo hiljada gostiju.
Osnivači i glavne članice Kulinarske Federacije Srbije (KFS) su Kulinarska Asocijacija Srbije (KAS) i Asocijacija Šefova-Kuvara Srbije (AŠKS). Kao članica KFSa je i punopravni član World Association of Chefs Societies(WACS) svetskog udruženja kulinara.
UPRAVA KULINARSKE FEDERACIJE SRBIJE (KFS)
POČASNI PREDSEDNIK I PREDSEDNIK KFS:
M.Sc. Zoran Mišković, master menadžer gastronomije
PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA:
M.Sc. Goran Radivojević, master menadžer gastronomije
Goran Radivojević M.Sc. je nastavnik veština na Katedri za gastronomiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Od 2017. godine kao student doktorskih studija i asistent je na predmetima Osnove gastronomije, Gastronomska obrada mesa, Gastronomija u lovnom turizmu i Regionalne srpske kuhinje. Učestvovao je na mnogim međunarodnim takmičenjima. Istaknuti je stručnjak u oblasti kulinarskih tehnika i inovacija u savremenoj gastronomiji. Učestvovao je na mnogim međunarodnim takmičenjima, gde je postizao značajne rezultate. Na prestižnom takmičenju Global Chefs Challenge u Singapuru 2024. godine osvojio je srebrnu medalju u kategoriji veganskih jela, demonstrirajući visok nivo kreativnosti i tehničke veštine. Aktivno doprinosi promociji održivih kulinarskih praksi i unapređenju gastronomskih standarda kroz edukaciju i stručnu praksu.
GENERALNI SEKRETAR KFS:
M.Sc. Velibor Ivanović, master menadžer gastronomije
Velibor Ivanović je istraživač pripravnik na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, gde je i student doktorskih studija. Od 2020. godine, kao student demonstrator, angažovan je na realizaciji praktičnih vežbi na predmetima kao što su Osnove gastronomije, Nacionalne gastronomije, Gastronomska estetika, Osnove pekarstva i poslastičarstva, Gastronomska kultura i tradicija, i drugim. Posebno je posvećen istraživanjima u oblasti tradicionalne i moderne gastronomije, sa fokusom na inovacije u tehnološkim procesima pripreme jela i estetskoj prezentaciji. Učestvovao je na različitim međunarodnim i domaćim takmičenjima, gde je ostvario zapažene rezultate. Prepoznat je po svom doprinosu promociji srpske gastronomije kroz naučne radove, učešće na stručnim skupovima i aktivnu saradnju sa kolegama iz zemlje i inostranstva.
ČLAN:
Jovan Vukelić
Jovan Vukelić je dugogodišnji član Kulinarske federacije Srbije. Istaknuti je stručnjak u oblasti gastronomije, sa bogatim iskustvom u organizaciji i realizaciji brojnih gastronomskih manifestacija, takmičenja i edukativnih programa. Poznat je po stručnom poznavanju kvaliteta namirnica, njihovom pravilnom odabiru i primeni u pripremi jela, čime doprinosi unapređenju kulinarskih standarda i promociji vrhunskog ukusa. Jovan Vukelić aktivno doprinosi strateškom razvoju Kulinarske federacije Srbije, usmeravajući njen rad ka jačanju profesionalnih standarda, implementaciji održivih praksi u ugostiteljstvu i unapređenju gastronomskog turizma. Njegov doprinos prepoznat je i na međunarodnom nivou, gde je aktivno učestvovao u saradnjama sa kulinarskim organizacijama širom sveta, doprinoseći razmeni znanja i iskustava u oblasti kulinarstva.
PROJEKTI:
M.Sc. Uroš Delić, master menadžer...
UPRAVA ASOCIJACIJE ŠEFOVA-KUVARA SRBIJE (AŠKS)
POČASNI PREDSEDNIK:
Đorđe Kostić
Đorđe Kostić je počasni član Asocijacije šefova kuvara Srbije od 2014. godine, kao i kulinarskih organizacija u Rusiji, Ukrajini i Azerbejdžanu. Istaknuti je stručnjak u oblasti gastronomije, sa bogatim međunarodnim iskustvom u vođenju kuhinja i razvoju inovativnih kulinarskih koncepata. Tokom svoje karijere, radio je u renomiranim ugostiteljskim objektima širom Evrope i Azije, gde je stekao ugled zahvaljujući kreativnosti, tehničkoj preciznosti i posvećenosti kvalitetu. Posebno se istakao kroz promociju tradicionalnih kuhinja i njihovu integraciju sa savremenim gastronomskim trendovima. Đorđe Kostić je poznat po mentorstvu mladim kuvarima, prenošenju znanja i unapređenju profesionalnih standarda u kulinarstvu. Njegov rad obuhvata brojne edukacije, radionice i takmičenja, gde je često angažovan kao sudija i predavač. Trenutno živi i radi u inostranstvu, nastavljajući da doprinosi razvoju gastronomije kroz inovacije, održive pristupe i visok nivo profesionalizma u kulinarskoj umetnosti.
PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA:
Aleksandar Đorđević
Aleksandar Đorđević je....
PREDSEDNIK:
Zdravko Gavrilović
SEKRETAR:
M.Sc. Stefan Šmugović, master menadžer gastronomije
ČLAN:
Dr Dragan Tešanović
Dr Dragan Tešanović je redovni profesor, osnivač i šef Katedre za gastronomiju na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Profesor je na osnovnim, master i doktorskim studijama, gde predaje gastronomske predmete i aktivno doprinosi razvoju nauke o gastronomiji. Kao mentor, vodio je preko 200 diplomskih radova, 46 master (magistarskih) teza i 6 doktorata usmerenih na različite aspekte gastronomije, čime je značajno doprineo unapređenju akademskih standarda u ovoj oblasti. Njegova istraživanja obuhvataju teme kao što su inovacije u gastronomiji, održivi pristupi u ugostiteljstvu i unapređenje gastronomskih proizvoda u turizmu. Autor je brojnih naučnih radova i studija, kao i udžbenika koji se koriste u akademskoj nastavi. Profesor Tešanović je posvećen unapređenju obrazovanja, stručnom usavršavanju studenata i promociji gastronomije kao naučne discipline, inspirišući nove generacije istraživača i profesionalaca u oblasti ugostiteljstva i turizma.
UPRAVA KULINARSKE ASOCIJACIJE SRBIJE (KAS)
POČASNI PREDSEDNIK:
Stambol Geštamov
Stambol Geštamov je počasni član Kulinarske asocijacije Srbije od 2017. godine i dugogodišnji šef kuhinje hotela Continental. Poznat je po izuzetnim kulinarskim veštinama, inovativnom pristupu u pripremi jela i doprinosu unapređenju gastronomskih standarda u ugostiteljstvu. Tokom svoje karijere, stekao je reputaciju vrhunskog šefa, čija su jela sinonim za kvalitet, preciznost i kreativnost. Njegov profesionalni rad prepoznat je brojnim priznanjima, među kojima se ističe prestižna nagrada “Chef of the Decade 2006–2016”, kojom je nagrađen za kontinuirani doprinos razvoju kulinarske struke i promociju gastronomije na nacionalnom i međunarodnom nivou. Njegova posvećenost razvoju kulinarstva ogleda se i kroz učešće na stručnim radionicama i takmičenjima, gde često nastupa kao sudija i mentor. Stambol Geštamov svojim radom nastavlja da doprinosi unapređenju kulinarske umetnosti, inspirišući nove generacije šefova kuhinja i podižući standarde u gastronomiji.
M.Sc. Miloš Ćirić, master menadžer gastronomije
Miloš Ćirić je....takmičenjima.
SEKRETAR:
Milica Petrušić
ČLAN:
Milan Luković
POSLASTIČARSKA SEKCIJA
dr Nikola Vuksanović
Dr Nikola Vuksanović je doktor nauka i docent na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima. Doktorirao je na temu: Gastronomska dimenzija kvaliteta turističkog proizvoda i njen uticaj na stavove posetilaca gradskih centara Srbije, istražujući značaj gastronomije kao faktora u oblikovanju turističkog doživljaja i zadovoljstva posetilaca. Njegova istraživanja obuhvataju Osnove gastronomije, Menadžment u gastronomiji, Kontrolu i distribuciju hrane i Bezbednost hrane. Od 2018. godine nosilac je WACS B licence, sa međunarodno priznatim stručnostima u ocenjivanju kulinarskih veština. Aktivno učestvuje u edukacijama, radionicama i stručnim skupovima, unapređujući znanja, veštine i promociju održivih pristupa u gastronomiji. Objavio je više naučnih radova i kao predsednik Sudijskog tima doprinosi podizanju standarda u kulinarskim takmičenjima.
- Jordan Nastanović
- Dušan Štulić
- Mladen Pršić
- dr Bojana Kalenjuk Pivarski
- M.Sc. Goran Radivojević
- Dobrila Šaula
- Dejan Stanković
Željko Todić
Željko Todić je...
Nadzorni odbor KFS
dr Bojana Kalenjuk Pivarski - predsednik nadzornog odbora je doktor nauka, redovni profesor na Katedri za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Doktorirala je na temu: Vojvodina kao destinacija gastronomskog turizma, 2014. god. Predaje gastronomsku grupu predmeta: Gastronomsku kulturu i tradiciju, Nacinalne gastronomije, Gastronoska estetika i Velike svetske kuhinje. Učestvovala je na mnogim međunarodnim takmičenjima kao takmičar i sudija. Od 2018. godine je sudija WACSa sa B licencom. Pored nastavnih aktivnosti, aktivno se bavi istraživačkim radom, fokusirajući se na održivu gastronomiju, promociju lokalnih proizvoda i povezivanje gastronomije sa razvojem turizma.
Od februara 1999. godine zaposlena je kao nastavnik u Ugostiteljsko-turističkoj školiu sa domom učenika u Vrnjačkoj Banji, a od septembra 2011. godine obavlja funkciju direktorke iste ustanove. Aktivno učestvuje u razvoju stručnog obrazovanja u oblasti ugostiteljstva i turizma, sa naglaskom na menadžment i poslovne inovacije.
Jordan Nastanović - član nadzornog odbora, je cenjeni nastavnik poslastičarstva sa bogatim profesionalnim iskustvom u oblasti slatkih umetnosti i izrade poslastica. Njegova karijera obuhvata dugogodišnji rad u ugostiteljstvu, gde je stekao reputaciju vrhunskog poslastičara, poznatog po kreativnosti, preciznosti i inovativnom pristupu u pripremi deserata. Kroz svoj rad kontinuirano prati trendove u poslastičarstvu i implementira ih u nastavne programe, pružajući studentima vrhunska znanja i praktične veštine. Svojim profesionalnim radom, edukacijama i stručnim radionicama doprinosi promociji i unapređenju poslastičarstva kao zanata i umetnosti, inspirišući nove generacije poslastičara da slede visoke standarde kvaliteta i kreativnosti.