Članovi Kulinarske asocijacije Srbije održali su radionicu pod nazoviom „Harmonizacija autentičnih sireva i vina“ u okviru manifestacije “Hej salaši”. Manifestacija јe realizovana 24.11.2018 godine na SPENS-u u Novom Sadu, uz podršku lokalne gradske i pokrainske vlasti, u cilju promocije gastro turističkih regionalnih potencijala.
Predsednica UO KAS Maja Banjac uz podršku svojih kolega dr Dragana Tešanovića, red.prof. (predsednika N.O. KFS), Milice Đukić (sekretara KAS) i Miloša Ćirića (predsednika KAS) organizovala je radionicu, dok su sledeći članovi asocijacije bili aktivni učesnici: Jež Vladimir, Slađana Todorović, Nemanja Ralić, Jelene Čavić, Sanja Starčević, Aleksandar Leovac, Mila Mirosavljević, Jelena Gagić, Božidar Pivnicki, Milana Trivković i Sanja Ivanković. Podršku mladim kolegama i učešće u radionici uzeo je i generalni sekretar KFS dr Nikola Vuksanović.
Učesnici su prvo upoznati sa osnovnim načelima koja se vezuju za harmonizaciju sireva i vina, zatim su degustirali po pet autentičnih regionalnih sireva (sitan sir-švapski sir, podliveni sir, lisnati sir, koziji sir, somborski sir) i pet autentičnih regionalnih vina (italijanski rizling, sila, neoplanta, seduša, probus), nakon čega su ih ocenjivali pomoću odgovarajućih skala koje se koriste za senzorno vrednovanje hrane i vina.
Prezentacija vežbe je održana pred mnogobrojnom publikom i medijima koji su pratili manifestaciju, od kojih su dobili zapažene pohvale. Troškove radionice je snosio Organizator i Katedra za Gastronomiju, Departmana za geografiju turitzam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, dok su svi učesnici radili bez nadoknade u cilju promocije regionalne gastronomije i KAS-a.
Članovi Kulinarske asocijacije Srbije održali su radionicu pod nazoviom „Harmonizacija autentičnih sireva i vina“ u okviru manifestacije “Hej salaši”. Manifestacija јe realizovana 24.11.2018 godine na SPENS-u u Novom Sadu, uz podršku lokalne gradske i pokrainske vlasti, u cilju promocije gastro turističkih regionalnih potencijala.
Predsednica UO KAS Maja Banjac uz podršku svojih kolega dr Dragana Tešanovića, red.prof. (predsednika N.O. KFS), Milice Đukić (sekretara KAS) i Miloša Ćirića (predsednika KAS) organizovala je radionicu, dok su sledeći članovi asocijacije bili aktivni učesnici: Jež Vladimir, Slađana Todorović, Nemanja Ralić, Jelene Čavić, Sanja Starčević, Aleksandar Leovac, Mila Mirosavljević, Jelena Gagić, Božidar Pivnicki, Milana Trivković i Sanja Ivanković. Podršku mladim kolegama i učešće u radionici uzeo je i generalni sekretar KFS dr Nikola Vuksanović.
Učesnici su prvo upoznati sa osnovnim načelima koja se vezuju za harmonizaciju sireva i vina, zatim su degustirali po pet autentičnih regionalnih sireva (sitan sir-švapski sir, podliveni sir, lisnati sir, koziji sir, somborski sir) i pet autentičnih regionalnih vina (italijanski rizling, sila, neoplanta, seduša, probus), nakon čega su ih ocenjivali pomoću odgovarajućih skala koje se koriste za senzorno vrednovanje hrane i vina.
Prezentacija vežbe je održana pred mnogobrojnom publikom i medijima koji su pratili manifestaciju, od kojih su dobili zapažene pohvale. Troškove radionice je snosio Organizator i Katedra za Gastronomiju, Departmana za geografiju turitzam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, dok su svi učesnici radili bez nadoknade u cilju promocije regionalne gastronomije i KAS-a.