Kranjska Gora, Slovenija (18.05.2019.)
November 5, 2019
BRONZA ZA JUNIORSKI NACIONALNI TIM KULINARSKE FEDERACIJE SRBIJE
February 28, 2020

UČEŠĆE SRBIJE NA KULINARSKOJ OLIMPIJADI U ŠTUTGARTU, 2020

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova, odnosno razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Kao zvanični predstavnik Republike Srbije, KFS je i punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (WACS – Worldchefs).

Ove godine, KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao jednog od učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020 (https://www.olympiade-der-koeche.com/en/), jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje se održava u Štutgartu u Nemačkoj od 14. do 19. februaru 2020. Organizator je Nemačka kulinarska asocijacija (https://www.vkd.com/).

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz preko 59 zemalja sveta, a najavljuje i preko 28.000 posetilaca koji će moći da probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama.

Juniorski kulinarski tim R. Srbije čini devet članova (5+1+3) starosne dobi do 23 godine, koji su prošli selekciju od strane članova KFS i koji su članovi KAS (Kulinarske asocijacije Srbije). Tim čine vredni, ambiciozni i požrtvovani kuvari i mladi šefovi različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i učenici – studenti gastronomije u Beogradu i Novom Sadu.

Prošavši selekciju odlučno sa svojim mentorima rešili su da ulože svoju snagu i energiju da se na olimpijadi pojave u što boljem svetlu i opravdaju poverenje svih koji su verovali u njih, pokazavši profesionalizam, preciznost i kreativnost.

U pripremi juniora učestvuje ceo tim KFS, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije, na čelu sa selektorom KFS šefom Mladenom Pršićem (strukovni menadžer u gastronomiji), Zoranom Miškovićem (diplomiran menadžer u gastronomiji), dr Nikolom Vuksanovićem, Goranom Radivojevićem MSc, Majom Banjac MSc, dr Bojanom Kalenjuk, vanredni profesor, za poslastičarski deo je zadužen šef Zdravko Gavrilović (strukovni menadžer u gastronomiji), a kao spoljni saradnici i savetnici nastavnik Petar Gracun i Jordan Nastanović. Pomoć u logistici pružaju šef Dejan Stanković, Jovan Vukelić i dr Dragan Tešanović, redovni profesor. Pripreme za takmičenje se odvijaju u restoranima i kuhinjama članova KFS, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF u Novom Sadu.

Ući u istoriju kao deo tamičarkog tima, reprezentativac RS jedan je od izazova koji ovi mladi ljudi nose sa sobom. Izazov učešća ili ,,vetar u leđa,, na jednom ovakvom takmičenju može poboljšati jedino podrška sredine, države i medija i zato budite deo tima koja prati i podržava ovaj mladi tim profesionalaca.

Tim Kulinarske federacije Srbije na čelu sa predsednikom Dejanom Stankovićem.

BIOGRAFIJE ČLANOVA NACIONALNOG TIMA KULINARSKE FEDERACIJE SRBIJE

Tatjana Bodvaji, rođena 17.08.1996. godine u Vrbasu, završila je 2011. godine osnovnu školu “Isa Bajić” u Kuli. Nakon toga uspisuje srednju školu “Petro Kuzmjak” u Ruskom Krsturu, smer turistički tehničar. Srednju školu završava 2015. i iste godine upisuje Prirodno-matematički faklutet u Novom Sadu, smer diplomirani menadžer u gastronomiji na, gde diplomira 2019. godine i na istom fakultetu i Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo upisuje master studije gastronomije. Tokom studiranja, obavljala je stručne prakse u restoranima “Projekat 72” (Novi Sad), “Fish&Zelenish” (Novi Sad), hotelima “Premier Aqua” (Vrdinik), “Park” (Novi Sad), a tokom leta 2018. godine radila je sezonski posao na poziciji pomoćnog kuvara u “Stella Maris” rizortu u Umagu (Hrvatska).  Takmičila se na 11. internacionalnom kulinarskom takmičenju južne Evrope u Solunu (Grčka) marta 2019. godine gde je u kategoriji juniora (vegetarijansko jelo) osvojila merit. Od marta 2019. godine zaposlena je u restoranu “Fish&Zelenish”.

Dušan Grujić, rođen 3.10.1997 godine u Novom Sadu. Završio Karlovačku gimnaziju u Sremskim Karlovcima na smeru kinesko-engleskog jezika, 2016.godine, nekon čega upisuje osnovne akademske studije gastronomije na Departmanu za geografiju turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univeziteta u Novom Sadu. Učesvovao je na međunarodnom takmičenju Gastro Mak u Strumici na kom je osvojio dve medalje. U slobodno vreme voli da izučava primenu moderne tehnlogije u gastronomiji.

Vladimir Jež, rodjen 29.06.1997 u Sremskoj Mitrovici. Završio Srednju ekonomsku školu ‘9.maj’ u Sremskoj Mitrovici, smer ekonomski tehničar 2016. godine, nakon čega upisuje osnovne akademske studeje gastronomije na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Učesnik je takmičenja Grand Gourmet 2018 u Makarskoj gde u kategoriji restorana osvoja 1. mesto, nakon čega dobija poziv za učešće na takmičenju IKKER u Makarskoj 2019. U slobodno vreme izučava tehnologiju i gastronomiju mesa preživara i papkara.

Leovac Aleksandar, rodjen 3.10.1997 godine u Novom Sadu. Srednju Ekonomsku školu Svetozar Miletić u Novom Sadu završio je 2016 godine, smer kulinarski tehničar. Nakon čega upisuje Visoku Školu Strukovnih Studija u Sremskim Karlovcima, smer Menadžment u ugostiteljstvo. Radio je poslednje tri godine u Sloveniji u ,, Istrian Tapas Bar ” i u Hrvatskoj u Restoran,, Mario” na poziciji kuvara. Učesnik je na prestižnim medjunarodnim takmičenjima koja su podržana od strane Svetske kulinarske asocijacije – WACS, na kojima je osvojio 6 medalja. U slobodno vreme se bavi modernizacijom srpske kuhinje.

Aleksandar Vašalić, rodjen 6.11.1998 godine u Petrovcu na Mlavi. Srednju Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji, smer kulinarski tehničar zavrsio je 2017 godine nakon čega upisuje Visoku hotelijersku školu u Beogradu, smer gastronomija. Zaposlen je na poziciji kuvara u restoranu „Dub caffe“ u Beogradu. Učesnik je na medjunarodnom takmičenju u Crnoj Gori 2018 godine na kojem ispred Kulinarske Asocijacice Srbije (KAS) osvaja treće mesto.

Mia Vučković, rođena 3.10.1998 godine u Beogradu. Srednju Ugostiteljsko-turiskičku školu u Beogradu, smer kulinarski tehničar završila je 2017 godine, nakon čega upisuje strukovne studije gastronomiju na Visokoj hotelijesrskoj školi u Beogradu. Zaposlena je na poziciji kuvar u restoranu Soba 207 u Beogradu. Učesnik je na međunarodnim takmičenjima koja su podržana od strane Svetske kulinarske asocijacije – WACS na kojima je osvojila 4 medalje.

Marija Jakubiv, rodjena 30.11.1997 godine u Beogradu. Srednju Turisticku skolu na Novom Beogradu zavrsila je 2016 godine, nakon čega upisuje strukovne studije gastronomije na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu, 2019 godine nastavlja školovanje na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Banjaluci na smeru diplomirani menadžer u gastronomiji. Zaposlena je na poziciji dekorater-poslasticara u kompaniji Homemade Company u Beogradu. Ucesnik je na prestižnim medjunarodnim takmičenjima koja su podržana od strane Svetske Kulinarske asocijacije (WACS) na kojima je osvojila je 5 medalja. U slobodno vreme bavi se fotografijom, promocijom zdrave ishrane i izučavanjem novih umetničkih tehnika primenjenih u praksi gastronomije.

Danijel Vasiljković, rodjen  26.09.1998 godine u Raškoj. Srednju Ugostiteljsku skolu u Vrnjačkoj Banji, smer kuvar i završio je 2016 godine nakon čega upisuje strukovne studije gastronomije na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu. Zaposlen je u restoranu Soba 207 u Beogradu na poziciji kuvar. Učesnik je na medjunarodnim takmičenjima koja su podržana od strane Svetske kulinarske asocijacije (WACS) na kojima je osvojio pet medalja, od toga tri bronzane i dve srebrne. U slobodno vreme voli da sastavlja moderna jela.

Andrija Radičković, rodjen 4.05.1997 godine u Nišu. Završio je Srednju ugostiteljski školu u Nišu, nakon čega upisuje strukovne studije gastronomije na Viskoj hotelijerskoj školi u Beogradu. Praktično se usavršavao u restoranima u Španiji, na obali Costa Brave i u Sjedinjenim Američkim Državama. U slobodno vreme voli da izučava internacionalnu gastronomiju i sakuplja šumske plodove od kojih pravi raznovrsne gastronomske proizvode.