Članovi KFS na Sarajevskom festivalu turizma [27.10.2018.]
December 8, 2019
DA LI ZNATE KO JE ČINIO NACIONALNI JUNIORSKI TIM NA KULINARSKOJ OLIMPIJADI IKA 2020?
June 2, 2020

BRONZA ZA JUNIORSKI NACIONALNI TIM KULINARSKE FEDERACIJE SRBIJE

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova, odnosno razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Ove godine, i to po prvi put KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020, jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje se održava u Štutgartu u Nemačkoj, koje je održano od 14. do 19. februaru 2020.

<Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz preko 59 zemalja sveta, a posetilo ga je preko 28.000 posetilaca. Samo otvaranju koje je u stilu olimpijskih igara proraćeno nošenjem baklje i defileima nacionalnih timova prisustvovalo je preko 1.500 emeninetnih gostiju iz sveta gastronomije i ugostiteljstva.

Podaci sa sastanka: 31 nacionalni tim, 24 junior nacionalni tim, 29 regionalni tim, 720 individualnih kategorija od ukupno 74 države.

Dnevno je radilo 14 kuhinja, koje su servirale 1200 obroka, 7 ketering tima su proizveli 840 obroka, 180 individualnih kategorija, 6 junior tima prezentovalo je IKA Nacional buffet i 8 nacionalnih timova po prvi put je prezentovalo Chefs Table.

Juniorski kulinarski tim R. Srbije činilo je 11 članova starosne dobi do 23 godine, koji su prošli selekciju od strane članova KFS i koji su članovi KAS (Kulinarske asocijacije Srbije). Prvi tim su cinila 4 kuvara, 1 poslastičar i 1 pomagač, uz pratnju utrenirane 2 + 3 zamene. Ovaj tim su činili vredni, ambiciozni i mladi požrtvovani kuvari iz različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i studenti gastronomije u Beogradu i Novom Sadu.

Na olimpijadi su se takmičila 24 juniorska nacionalna tima, među kojima se naš tim prema propozicijama takmičio u dve discipline:

  • “Restoran nacije”, za koju je dobio bronzanu medalju i

  • “IKA bife”, za koju je dobio diploma u vrednosti brodova za 4. mesto.

Restoran nacije“ je disciplina u kojoj kuvari pripremaju meni od tri ganga (predjelo, glavno jelo, desert) za 60 ljudi u vremenskom intervalu od 5 sati predpripreme i 2 sata pripreme i izdavanja jela, u „a la carte“ restoranu.

“IKA bife” je disciplina u kojoj se pripremaju i serviraju topli i hladni, slani zalogaji za 12 osoba, uz jela koja su propisana pravilnikom na bazi zečetine i desert.


Pri čemu su se ocenjivali timski rad, disciplina, profesionalizam, preciznost, kreativnost, primena savremenih tehnika i opreme, sanitacija i bezbednost u radu, prezentacija jela i naravno senzorne karateristike jela, koje nose najviše bodova. I sve uz konstantni nadzor visoko cenjenih i profesionalnih WASC sudija.

IKA Buffet

Uwe

Staiger

Germay

Adrian

Bader

Switzerland

Steven

Jilleba

USA

Magnus

Johansson

Sweden

Alain

Hostert

Luxembourg

Kevin

MacGillivray

GB

Junior National Teams

Carlo

Sauber

Luxembourg

Alex

Darvishi

USA

Dennis

Rafn

Denmark

Vincent Giap

Leang

Vietnam

Brendan

Hill

Australia

Rick

Stephen

Singapore

 

Tasting Jury

Jasmin

Ngyuen

Australia

Martin

Kobald

South Africa

Tapio

Laine

Finland

Clayton

Folkers

Canada

Domico

Maggi

Italy