Kranjska Gora, Slovenia [18.05.2019.]
November 5, 2019
Bronze medal for KFS Junior National Team
February 28, 2020

UČEŠĆE SRBIJE NA KULINARSKOJ OLIMPIJADI U ŠTUTGARTU, 2020

Kulinarska federacija Srbije (KFS) je udruženje profesionalnih kuvara, čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova, odnosno razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Kao zvanični predstavnik Republike Srbije, KFS je i punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (WACS – Worldchefs).

Ove godine, KFS je prijavila nacionalni juniorski tim kao jednog od učesnika kulinarske olimpijade IKA 2020 (https://www.olympiade-der-koeche.com/en/), jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja, koje se održava u Štutgartu u Nemačkoj od 14. do 19. februaru 2020. Organizator je Nemačka kulinarska asocijacija (https://www.vkd.com/).

Prestižno svetsko kulinarsko takmičenje IKA 2020, je najveće kulinarsko takmičenje koje okuplja preko 2.000 šefova iz preko 59 zemalja sveta, a najavljuje i preko 28.000 posetilaca koji će moći da probaju više od 7.000 menija u različitim kulinarskim disciplinama.

Juniorski kulinarski tim R. Srbije čini jedanest članova ((5+1+3) + 2 zamene) starosne dobi do 23 godine, koji su prošli selekciju od strane članova KFS i koji su članovi KAS (Kulinarske asocijacije Srbije). Tim čine vredni, ambiciozni i požrtvovani kuvari i mladi šefovi različitih ugostiteljskih objekata u Srbiji i učenici – studenti gastronomije u Beogradu i Novom Sadu.

Prošavši selekciju odlučno sa svojim mentorima rešili su da ulože svoju snagu i energiju da se na olimpijadi pojave u što boljem svetlu i opravdaju poverenje svih koji su verovali u njih, pokazavši profesionalizam, preciznost i kreativnost.

U pripremi juniora učestvuje ceo tim KFS, kao i članovi Asocijacije šefova kuvara Srbije, na čelu sa selektorom KFS šefom Mladenom Pršićem (strukovni menadžer u gastronomiji), Zoranom Miškovićem (diplomiran menadžer u gastronomiji), dr Nikolom Vuksanovićem, Goranom Radivojevićem MSc, Majom Banjac MSc, dr Bojanom Kalenjuk, vanredni profesor, za poslastičarski deo je zadužen šef Zdravko Gavrilović (strukovni menadžer u gastronomiji), a kao spoljni saradnici i savetnici nastavnik Petar Gracun i Jordan Nastanović. Pomoć u logistici pružaju šef Dejan Stanković, Jovan Vukelić i dr Dragan Tešanović, redovni profesor. Pripreme za takmičenje se odvijaju u restoranima i kuhinjama članova KFS, kao i laboratoriji za gastronomiju PMF u Novom Sadu.

Ući u istoriju kao deo tamičarkog tima, reprezentativac RS jedan je od izazova koji ovi mladi ljudi nose sa sobom. Izazov učešća ili ,,vetar u leđa,, na jednom ovakvom takmičenju može poboljšati jedino podrška sredine, države i medija i zato budite deo tima koja prati i podržava ovaj mladi tim profesionalaca.

Tim Kulinarske federacije Srbije na čelu sa predsednikom Dejanom Stankovićem

Juniorski tim u pripremama za olimpijadu činiče:

 1. Tatjana Bodvaji,
 2. Dušan Grujić,
 3. Vladimir Jež,
 4. Leovac Aleksandar,
 5. Aleksandar Vašalić,
 6. Mia Vučković,
 7. Marija Jakubiv,
 8. Danijel Vasiljković,
 9. Andrija Radičković,
 10. Željko Todić i
 11. Jovana Petrović