Gastronomija u Srbiji, ove godine beleži mnoštvo velikih priznanja i rezultata koje naši mladi gastronomi, dostojni reprezentovanja naše struke uz veliku profesionalnost na zadatku i pod budnim okom svojih mentora postižu, nižući medalje jednu za drugom.
“BISER MORA“ – 18. međunarodni kulinarski festival održan je od 28. marta do 1. aprila 2023. godine na ostrvu Brač, Hrvatska, u kome je uzelo učešće preko 1000 takmičara iz 30 zemalja.
Kulinarska Federacija Srbije, na postignutim rezultatima, s ponosom čestita juniorima i njihovim mentorima.
Srednja škola “Svetozar Miletić” iz Novog Sad, predstavilisu je:
- Dalibor Zec – bronzana medalja u kategoriji jelo od piletine i zlatna medalja u kategoriji rižoto,
- Andrej Sarić – srebrna medalja u kategoriji rižoto,
- Srećko Lugonja (nastavnik kuvarstva) – bronzana medalja u kategoriji moderno jelo i
- Milos Šušulić i Miloš Popov – srebrna medalja u timskoj kategoriji pod mentorstvom Milana Kneževića.
Srednja stručna škola “Borislav Mihajlović Mihiz” iz Iriga, predstavnik je bio:
- Damjan Popetru – srebrna medalja u kategoriji rizoto.
Ekonomsko-trgovinska škola iz Smedereva, predstavili su je:
- Žarko Jovanović (nastavnik kuvarstva) – srebrna medalja u kategoriji jela od ribe i bronzana medalja u kategoriji moderno jelo,
- Bogdan Petrović – srebrna i bronzana medalja pod mentorstvom Miloša Icića i
- Jovana Kecman i Aleksandar Stojšić – srebrna medalja pod mentorstvom Traživuk Andjele.
Visoka poslovna škola iz Leskovca, predstavilisu je:
- Petar Majstorović – srebrna medalja u kategoriji jela od piletine i bronzana medalja u kategoriji rižoto,
- Miloš Milić – srebrna medalja u kategoriji jela od piletine i zlatna medalja u kategoriji rižoto i
- Jovana Jovanović – bronzana medalja u kategoriji jela od piletine i bronzana medalja u kategoriji rižoto.
U seniorskim kategorijama, nagrade su osvojili ispred udruženja:
- Ugostiteljskih i turističkih Poslenika iz Niša, članovi Bojana Filipović – bronzana medalja u kategoriji jela od piletine i bronzana medalja u kategoriji rižoto i Danijela Veljković – bronzana medalja u kategoriji deserata i dve zlatne medalje u kategoriji artistika,
- Kulinarska Asocijacija Srbije, Miloš Kuzmanović – srebrna medalja u kategoriji moderno jelo i
- Asocijaca šefova kuvara Srbije, Branislav Kockarević – zlatna medalja u kategoriji moderno jelo, zlatna medalja u kategoriji jela od piletine, srebrna medalja u kategoriji vege jela, bronzana medalja u kategoriji jela od ribe i kvalifikacija za finale black box.