GODIŠNJA SKUPŠTINA KFS, 2020.

Na prostoru EKO kampa „Fruška gora“ na Stražilovu, izletištu četiri kilometara udaljenom od Sremskih Karlovaca, u nedelju, 07. juna održana je Redovna godišnja skupština Kulinarske federacije Srbije (KFS), Kulinarske asocijacije Srbije (KAS) i Asocijacije šefova kuvara Srbije (AŠKS).

Nakon usvajanja zapisnika sa Redovne skupštine održane 04. maja 2019. godine, i usvanja završnog računa za 2019. godine za KFS, KAS, AŠKS, treća tačka dnevnog reda odnosila se na izveštaj sa Kulinarske olimpijade (IKA) održane u Štutgartu, Nemačka, od 14 – 19. februara ove godine. Zoran Mišković, jedan od osnivača KFS i dugogodišnji član AŠKS, u svojstvu šefa Stručnog štaba IKA podneo je „Izveštaj o radu takmičarskog tima“ za IKA 2020.

Treba podsetiti, da je na 25. Kulinarskoj olimpijadi jedanaestočlani juniorski tim Srbije, starosti do 23 godine, sastavljen od kuvara različitih ugostiteljskih objekata i studenata gastronomije u Beogradu i Novom Sadu, u konkurenciji 24 juniorska nacionalna tima u disciplini „Restoran nacije” osvojio treće mesto i bronzanu medalju, a u „IKA bife”, diplomu i četvrto mesto, što predstavlja ogroman uspeh. Uspeh je tim veći jer je ovo prvo učešće na najvećem kulinarskom takmičenju, kada su juniori u pitanju, jer su imali kratak pripremni period i ograničen budžet.

Kada je reč o sredstvima, finansijski izveštaj za IKA 2020 podneo je Goran Radivojević, član UO KFS.
Maja Banjac, predsednik UO KAS-a, dala je retrospektivu priprema, između ostalog i tri generalne probe, koje su dovele do uspeha ove generacije mladih kuvara. Takođe je govorila o planovima za predstojeća regionalna takmičenja, kao i pripreme za učešće na prestižnom Villeroy & Boch Culinary World Cup u Luksemburgu.
Izveštaj Nadzornog odbora saopštio je dr Dragan Tešanović, predsednik Nadzornog odbora, koji se, između ostalog odnosio na rad i angažovanje kolega u pripremnom periodu za Olimpijadu (IKA 2020).
Na predlog predsednika KFS, Dejana Stankovića otvorena je šesta tačka dnevog reda o položaju struke i posledica virusa COVID 19 i, u cilju poboljšavanja uslova rada i zaštite, potrebe formiranja kulinarskog sindikata. Podsetio je na to koliko je profesija kuvara nezaštićena, kao što je npr. bilo u prethodnim mesecima kada je ugostiteljski objekti nisu radili. Takođe je podsetio na kolege zaposlene u menzama, staračkim domovima, posebno bolnicama, i da je odgovornost njihovog rada, koji malo ko primećuje, u nesrazmeri sa njihovim platama.

Nakon održane skupštine organizovano je prigodno druženje sa sponzorima koji su pomogli u pripremama i odasku na Olimpijadu uz pripremanje različitih kuliranskih specijaliteta u prirodi. Ceo dogadjaj je kao i uvek propratila TOP Srbija.