20. oktobar, Međunarodni dan kuvara, uz slogan: Klopaj zdravo, ne bacaj hranu, sačuvaj prirodu

Kuvanje sa klincima jedan je od najdragocenijih načina da mlade generacije zainteresujemo da se hrane pravilno i ujedno nauče važne lekcije o održivosti, poruka je Zdravo Klopajmo dana kojim je kompanija Nestlé, u saradnji sa Kulinarskom federacijom Srbije, i ove godine obeležila 20. oktobar, Međunarodni dan kuvara.

Tri mame koje odlično znaju kako da spoje ukusno i zdravo učestvovale su u kulinarskom TV izazovu u pripremanju zdravih jela. Food blogerke Snežana Paučinac, Aleksandra Đorđević i Katarina Stojković, od kojih su prve dve i nutricionistkinje, stavile su svoje znanje na probu pripremajući jela po receptu iz  Zdravo Klopajmo kuvara. Podršku u tome pružila su im njihova deca, a ovaj okršaj varjača nadgledao je, u ulozi mentora, naš čuveni kuvar Stambol Geštamov koji nosi titulu kuvara decenije (Chef of the decade 2006–2016). Tri uigrane ekipe pokazale su kako na lak način može da se pripremi izbalansiran, ukusan obrok kada se spoje mašta i umeće dve generacije.

Kompanija Nestlé po treći put obeležava Međunarodni dan kuvara. Akcenat je i ove godine bio na edukaciji kako najmlađih, tako i starijih građana o štetnom uticaju koji bacanje hrane može da ima na životnu sredinu. Učesnice izazova podelile su svoja iskustva o tome kako optimizuju porodične nabavke kako bi izbegle bacanje hrane, čuvajući na taj način i kućni budžet i životnu sredinu.

„Kada govorimo o kuvanju uvek mislimo i na male kuvare, jer verujemo da je učešće u pripremi obroka sjajan način da decu zainteresujemo za pravilnu ishranu. Kuhinja je dobro mesto i za priče o tome zašto je važno kako se hrana proizvodi, u šta se pakuje i zašto ne treba da se baca. Setimo se popare, prženica i svih onih jela koje su naše bake i mame spremale od ostataka namirnica, pre svega iz poštovanja prema hrani i truda uloženog da ona stigne do stola. Danas moramo da mislimo i o ekološkim aspektima“, ističe Milica Milanović, menadžer korporativnih poslova u kompaniji Nestlé.

„U Srbiji se, prema proceni, godišnje baci oko 247 hiljada tona hrane koja se i dalje može upotrebiti, što je oko 30-40 kg po stanovniku. Jestivi otpad koji gosti restorana ostave u tanjiru, voće i povrće kojem je istekao rok trajanja i slično– to je glavno polje u okviru kog se može uticati na smanjenje obima bacanja hrane, što zahteva podizanje svesti i znanja građana o tome kako bolje upravljati rezervama i procesom skladištenja hrane.Sistem se može unaprediti kroz prevenciju stvaranja otpada od hrane, donacije hrane i kroz pravilno upravljanje otpadom od hrane kroz cirkularnu ekonomiju,odnosno proizvodnju organskog đubriva i biogasa”, objašnjava Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u.

Zdravo Klopajmo dan je deo Zdravo Rastimo programa koji Nestlé u Srbiji sprovodi već dvanaestu godinu zaredom i do sada je obuhvatio više od 120.000 osnovaca Srbije. Cilj programa je  da roditeljima pomogne da što lakše usmeravaju svoju decuka pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti koje su, uz dovoljno sna i vode, osnovnapretpostavka dobrog zdravlja. U saradnji sa influenserima, roditeljima, profesorima i učenicima,u okviru ovog programa je nastao i ZdravoKlopajmo kuvar, koji sadrži samo zdrave recepte, a da bi uputio roditelje i decu na to koje su vrste namirnica potrebne za pravilan razvoj i u kojim količinama– kreiran je  Zdravo Klopajmo tanjir. Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kulinarska federacija Srbije.

Beograd, 20. oktobar 2022.