GASTRONOMSKA KONFERENCIJA POVODOM SVETSKOG DANA KUVARA
October 24, 2023
KFS – jedini punopravni član WorldChefs-a
November 14, 2023

RAZLOG DA NE PROPUSTITE NAREDNU KONFERENCIJU U ORGANIZACIJI KFS

U petak, 27.10, uspešno je održana prva konferencija povodom Svetskog dana kuvara u organizaciji Kulinarske Federacije Srbije, Asocijacije Šefova-Kuvara Srbije i Kulinarske Asocijacije Srbije, a događaj je upriličen u prostorijama Privredne Komore Vojvodine.

Konferencija je otvorena obraćanjem gospodina Gorana Radivojevića, predsednika upravnog odbora Asocijacije šefova kuvara Srbije. Nakon uvodnih reči, uspešnu konferenciju je poželio i dr Nenad Ivanišević, Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, pružajući potpunu podršku skupu i izražavajući zadovoljstvo saradnjom i radom Kulinarske federacije Srbije.

Kako je oktobar mesec pravilne ishrane, a 16. oktobar dan hrane, prva panel diskusija pod moderatorskom palicom dr Nikole Vuksanovica je nazvana “Značaj pravilne ishrane” u kojoj su učestvovali vrsni stručnjaci u svojoj oblasti. Doktor nauka u oblasti prehrambene tehnologije i idejni tvorac i šef Katedre za gastronomiju, redovni profesor dr Dragan Tešanović, koji je kroz svoje izlaganje predstavio značaj pravilnog unosa nutrijenata i izbalansirane ishrane. Rame uz rame, prisećajući se početaka i zajedničkih aktivnosti na promociji uravnotežene ishrane, dr Milka Popović, redovni profesor Medicinskog fakulteta, koja je istakla značaj fizičke aktivnosti pored pravilno izbalansiranih obroka. Na ovom panelu učestvovao je i Kontinentalni direktor za Južnu Evropu i član asocijacije Georgios Damianou koji je isticao važnost pravilne toplotne obrade sirovina i značaj upotrebe lokalnih proizvoda u odnosu na uvozne kada je sastav nutrijenata u pitanju. Najmladji panelista sa bogatom biografijom, bila je nutricionista Borjana Depalo, osnovač brenda Nutrisun, koja je na vešt način objasnila savremene prepreke iz prakse upućujući mlađe kolege na koji način se izboriti sa sve većim zahtevima savremenih potrošača.

Pre samog pocetka drugog panela, dr Tatjana Peulić sa Instituta za prehrambene tehnologije je učesnicima konferencije govorila o upotrebi tradicionalnih proizvoda i značaju njihove primene u kvalitetu gastronomskih proizvoda kao i benefita upotrebe za ekonomiju regiona, na primeru visoko vrednih proizvoda sa oznakom TASQ.

Domaćin drugog panela, MSc Stefan Smugović otvorio je diskusiju na temu “Profesija kuvar, zašto?”, a njegovi gosti su pre svega istakli sve prepreke i izazove savremenog kuvara, šefa kuhinje, ali i menadzmenta ugositeljskog objekta. Jedina dama među panelistima, gospodja Karmen Krivokapić, član UO UGONS, navela je značaj stvaranja povoljnih uslova koji će doprineti zadržavanju i lojalnosti mladih kuvara. Nastavnik kuvarstva, šef Milan Knežević, koji je izveo mnoge generacije kuvara u Novom Sadu, istakao je da je pravi izazov danas, uz mnogobrojne informacije do kojih se lako dolazi, mladog učenika oblikovati u pravog kuvara željnog sticanja novih znanja i napredovanja. Poznati šef restorana italijanske kuhinje u Beogradu, Dejan Stanković, predstavio je model stipendiranja mladih studenata kao jednu od dobrih strategija zadrzavanja kuvara u zemlji. Zvezda društvenih mreža, food bloger i vlasnik brenda Pizzagram, Pavle Branković, poznatiji pod pseudonimom Paqito bio je 4. član ovog sastava i spremno je odgovarao na pitanja, priznavši da je savremeni biznis u oblasti hrane pravi izazov koji sa sobom nosi mnoge rizike ali i zadovoljstva na putu do uspeha.

Za kraj Miloš Ćirić, predsednik upravnog odbora Kulinarske asocijacije Srbije je svim panelistima, privrednicima i istaknutim članovima Kulinarske federacije Srbije uručio priznanja za doprinos razvoju i širenju gastronomije u Srbiji.

Celokupan utisak ove parade belih bluza nakon ozbiljnih izlaganja o profesiji kuvara, ali i značaju pravilne ishrane, jeste izdavajanje dva pojma koja su obelezila ovaj događaj, a to su mera i ljubav. I svakako, ova dva termina prožeta su u radu svakog savremenog kuvara.

Iako je prva konferencija ovog tipa u organizaciji krovnog udruženja kuvara u Srbiji, organizatori ističu zadovoljstvo, zahvalnost i sreću zbog velikog odziva i daju reč da će se tradicija nastaviti.

Vidimo se sledeće godine!!!!

Autori teksta: Velibor Ivanović i Bojana Kalenjuk Pivarski